Pe piata exista diversi producatori de autorulote, de la autorulote de buget, pana la cele de lux. Majoritatea acestor producatori ofera mai multe configuratii de autorulote.

In continuare va prezentatam principalele tipuri de autorulote existente pe piata cu avantajele si dezavantajele pe care le avem noi in vedere. Desigur, exista posibilitatea sa fi punctat doar acele aspectele care ne influenteaza noua analiza autorulotelor.

 

CAMPERVAN-URILE

Cea mai mica autorulota disponibila pe piata este Van-ul. Acestea au la baza un sasiu de autoutilitara. Marele avantaj al acestor autorulote este acela ca au dimensiuni reduse si te poti strecura mai usor prin aglomeratia urbana, iar parcarea in jurul obiectivelor de interes se realizeaza cu mai putin efort. Deoarece sunt mai aerodinamice, consumul de combustibil nu este foarte ridicat, iar viteza de deplasare este mai mare decat a celorlalte tipuri de autorulote.

Exista si configuratii cu mai multe paturi, insa trebuie avut in vedere ca spatiul interior este limitat, concretizandu-se in zone de depozitare, toalete si culoare de access mai mici.

Acest tip de autorulota este recomandat cuplurilor dornice de aventura.

AUTORULOTELE CU ALCOVA

Urmatoarea categorie de autorulotele este cea mai intalnita in flotele de inchirieri.

Autorulotele cu ALCOVA se refera la spatiul situat deasupra cabinei, ce adaposteste un pat suplimentar. Din acest motiv, autorulota ofera cel mai bun raport spatiu interior/dimensiunile masinii.

Un alt avantaj este ca, indiferent de momentul zilei, zona de living este accesibila.

Exista modele concepute pentru a acomoda pana la 7 persoane, caz in care zona de living poate fi transformata in pat prin reconfigurarea mesei si a canapelelor.

Latimea acestor autorulote este de regula de 2,3 m, iar inaltimea de cele mai multe ori depaseste 3 m, astfel accesul in unele parcari poate fi restrictionat.

Din aceste motive, accesul in zonele inguste nu este o optiune. Majoritatea autorulotelor de acest tip au lungimi de pana la 7,5 m.

Datorita formei autorulotei, aerodinamica nu este punctul sau forte. Acest aspect afecteaza viteza de deplasare si consumul de combustibil. Alcova este recomandata familiilor cu copii.

AUTORULOTELE SEMIINTEGRATE

Autorulotele integrate sunt varianta mai “light” a autorulotelor cu Alcova, sunt similare ca dimensiuni acestora. Ele reprezinta noua tendinta in domeniu designului de autorulote. Disparitia spatiului de deasupa soferului aduce un plus de aerodinamicitate. Vitezele de deplasare cresc, iar consumul de combustibil este imbunatatit fata de Alcova.

Principalul dezavantaj al acestor autorulote vine odata cu lasarea serii, cand se converteste zona de zi in zona de noapte, iar la unele modele, accesul in si din autorulota este afectat.

Recomandata atat cuplurilor cat si familiilor cu copii.

 

AUTORULOTELE INTEGRATE

Cabina integrata in corpul autorulotei este caracteristica aceestui vehicol recreational, caracteristica ce ii da si numele clasei din care face parte.

In general, acest tip de autorulota are in zona posterioara un dormitor delimitat clar de restul masinii. Dotarile disponibile pe acest tip de autorulota, spatiile interioare si finisajele sunt superioare claselor amintite anterior.

Aceste autorulote pot gazdui pana la 6 persoane adulte. Recomandata calatoriilor la mare distanta

Confortul oferit conduce la un pret ridicat de achizitie respectiv de inchiriere.

 

De notat ca, indiferent de tipul de autorulota preferat, utilizarea acesteia de catre numarul maxim de persoane duce la scaderea gradului de confort, mai ales in cazul vremii nefavorabile.