Ideea de libertate oferită de o vacanță cu autorulota atrage tot mai mulți doritori de astfel de călătorii. Însă libertatea nu trebuie confundată cu posibilitatea fizică de a poposii oriunde iți dorești. Cu alte cuvinte ești liber, însă ceea ce iți dorești tu este si posibil fizic si legal, fără a iți periclita concediu, fără a afecta vehiculul cu care te afli in aventura si fără a avea efecte negative asupra mediului înconjurător?

In primul rând atunci când mergi cu autorulota trebuie sa te asiguri ca folosești drumuri bune, practicabile, si să te gândești daca tu ai îndrăznii cu propria ta mașina sa mergi pe acel drum. Autorulota este un vehicul recreațional însă nu este destinat off-road-ului si nu poți cucerii cu ea creste montane si nici plaje salbatice, chiar daca, mirajul campării cu autorulota in mijlocul unei plaje pustii te-ar putea fura. Însă o plaja pustie înseamnă ca nu e nimeni lângă tine care sa te ajute in cazul nefericit in care nisipul nu iți va mai da voie sa pleci, iar daca găsești pe cineva disponibil, nu înseamnă că autorulota nu va suferii avarii iar ca si consecință imediata, concediul tău nu va mai fi la fel de plăcut in continuare.

Apoi trebuie sa fii sigur că ai voie sa poposești in locul respectiv. Indicat este sa ceri acordul proprietarului pentru a parca sau chiar a campa. De asemenea poți ajunge fizic cu autorulota in mijlocul unei rezervații naturale însă asta nu înseamnă ca iți si este permis sa ramai acolo. Asigura-te ca in locul in care vrei sa mergi nu exista restricții.

Poți calatorii fără povara unui program, fără grija cazărilor, liber in a-ți alege destinația, de e te bucura de natura însă cu condiția de a respecta atât natura cat si drepturile celorlalți implicați in aventura ta, fie ca vorbim de proprietarii de terenuri sau ceilalți iubitori de natură care se afla in jurul tău.

Cel mai comod mod de a calatorii pe care noi îl preferam este cel in zonele special amenajate, unde pe lângă accesul la utilități, exista si avantajul ca vehiculul si bunurile tale vor fi in siguranță când tu te hotărăști sa explorezi locurile din jurul tău.