Termenii pe care cu siguranta o sa ii intalnesti cand vine vorba de vehicule recreationale motorizate. Unii termeni sunt la mintea cocosului, altii, cu putina intuitie ii dibuiesti. Ne-am propus sa iti facem cunostinta cu cei mai uzuali. Cu cei pe care ai cele mai mari sanse sa ii auzi cand vine vorba de autorulote

Cabina: se refera la partea frontala a autorulotei, si este partea specifica autoturismelor.

Celula: zona de locuit situata in spatele cabinei, ce imbina cu succes un living, un dormitor, o baie si o bucatarie, mai ceva ca designerii scandinavi! 

Beteria motorului: cum ii spune si numele, se refera la bateria care deserveste parte mecanica, utilizata pentru pornirea motorului si functionarea comenzilor necesare in trafic. Este o baterie separata pentru a prevenii situatiile in care datorita consumului de energie electrica, autorulota sa nu mai poata pornii

Bateria celulei: aceasta functioneaza pe un circuit electric separat de bateria anterioara si deserveste echipamentele din zona de locuinta, precum luminile autorulotei, pompa de apa, televizor, sistem de incalzire etc. In cazul unor autorulote, pot fi legate in paralel doua baterii care asigura o autonomie suplimentara, foarte necesara mai ales in cazul celor cu sistem de incalzire webasto (alimentat cu motorina), sistem consumator de energie. Bateriile celulei se incarca inclusiv de la panouri solare montate deasupra autorulotei. Dupa cum spuneam, stoarcerea completa de energie a acestei baterii, nu afecteaza buna funcionare a bateriei din compartimentul motor.

Butelie de gaz: Poate ca este de asteptat ca aragazul sa functiioneze conectat la aceasta butelie si ca poate alimenta si sistemul de incalzirea. Insa ce este posibil sa nu stii este ca acest combustibil poate asigura si functionarea figiderului. In cazul sistemului de incalzire pe gaz, pot fi gazduite si doua butelii la bord.

Panou de comanda este panoul montat in celula si care contine atat intrerupatoare aferente contactul electric general, ce face posibila cuplarea/decuplarea intregului sistem electric, fie ca provine de la baterie, fie din reteaua electrica la care este conectata masina, cuplarea/decuplarea pompei de apa, pornirea luminii exterioare sau a iluminatului interior. Tot pe acest panou se regasesc indicatoarele pentru nivelul celor doua baterii aminite anterior, puterea de incarcare a panourilor solare daca acestea exista, nivelul apei potabile din rezervor, martori pentru rezervorul de apa gri, martor pentru confirmarea conectarii la curent etc. Panourille de comanda pot fi simple sau complet digitale. In ambele situatii sunt destul de intuitive.

Apa gri: apa rezultata in urma utilizarii chiuvetelor si a cabinei de dus. Aceasta este inmagazinata intr-un rezervor amplasat sub podeaua celulei. Nu poate fi deversata direct in natura sau in reteaua de ape pluviale.

Apa neagra: se refera la intergul continut al casetei de toaleta. Aceasta trebuie sa fie golita in locurile special amenajate semnalizate cu Toaleta Chimica deoarece contine substante ce au in componenta lor formaldehide, cu rol dezinfectant si atenuator de mirosuri.

Apa potabilaeste pastrata de regula in rezervoare cu capacitate de 100 de litri. In functie de modul de utilizare a apei, rezervorul poate fi golit in cateva zeci de minute sau poate sa ajunga o perioada mai lunga de timp. Consumul este influentat si de numarul ocupantilor. Alimentarea acestui rezervor se face simplu, din exteriorul autorulotei, cu ajutorul unui furtun. Campingurile ofera  posibilitatea alimentarii cu apa potabila. La fel si parcarile destinate autorulotelor, unde alimentarea poate fi gratuita sau contra cost.

Webasto - sistem de incalzire bazat pe motorina

Truma - sistem de incalzire alimentat cu gaz. Despre functionarea incalzirii in autorulota am scris un articol separat.

Campervan - categorie de autorulota amenajata pe un sasiu de autoutilitara

Semiintegrala - autorulota construita pe sasiu de autoutilitara, ce pastreaza cabina originala a sasiului

Integrata - o alta clasa de autorulote, construite pe sasiu de autoutilitara, care integraza insa si cabina sasiului

Alcova denumirea generica a autorulotelor cu pat permanent deasupra cabinei soferului. Vezi mai multe detalii despre tipurile de autorulote aici.

Cu ce paturi pot fi echipate autorulotele gasesti mai multe informatii aici